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Guidance on Treatment of Travel Time as Hours of Work 

 
The changes below are included in the June 10, 2013, update to OPM’s Guidance for 
Administrative Furloughs. 
 
Immediately preceding Section A (General), we are adding the following note: 
 

NOTE:  Certain Qs and As in this document, “Guidance for Administrative Furloughs,” 
assume coverage under provisions of law or regulation specified in the given Q and A.  To 
the extent that a particular employee is not covered by those specified provisions, the 
guidance in the Q and A may not be applicable. 

 
In section P (Travel), we are adding the following questions: 
 
2. Can an employee be engaged in official travel during furlough hours? 

A.  No.  By statutory definition in 5 U.S.C. 7511(a)(5), a furlough under 5 U.S.C. chapter 75 
can apply only when an employee is “without duties.”  Official travel is a duty within the 
meaning of the term “duties” in 5 U.S.C. 7511(a)(5).  Thus, even if the official travel does 
not qualify as compensable hours of work, the scheduling of official travel would 
automatically cancel furlough status during affected hours—just as would the scheduling of 
work.  (See Question A.4. regarding when employees are in furlough status—i.e., only 
during designated hours within the employee’s tour of duty established for leave usage 
purposes.) 

Note:  As used in Questions P.2.-P.6., “official travel” refers to actual time spent traveling on 
officially authorized Government business and does not include time spent between travel 
trips at a temporary location away from the employee’s official duty station.   

3. If official travel cancels furlough status during affected hours, how are those travel 
hours treated?    

A.  For days other than holidays, official travel during previously designated furlough hours 
would be considered compensable hours of work, since those furlough hours would have 
been within the employee’s regularly scheduled administrative workweek.  Any official 
travel within an employee’s regularly scheduled administrative workweek qualifies as 
compensable hours of work under 5 U.S.C. 5542(b)(2)(A).    

Under certain conditions, an employee may be legitimately scheduled to be furloughed on a 
holiday (during holiday hours within the employee’s normal tour of duty).  (See Section F.)  
In the case of holidays, official travel during previously designated furlough hours would be 
compensated by either holiday premium pay or holiday time off pay.  If the travel time 
qualifies as work under 5 U.S.C. 5542(b)(2)(B), the employee would be entitled to holiday 
premium pay for those travel hours under 5 U.S.C. 5546(b).  If the travel time does not 
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qualify as work under 5 U.S.C. 5542(b)(2)(B), the employee would be entitled to holiday 
time off pay for those travel hours.   

4. Can official travel hours outside the employee’s basic workweek that are compensable 
hours of work be substituted and paid at a basic rate under the LWOP substitution 
rule? 

A.  Yes.  Travel time outside the basic workweek that qualifies as work (i.e., meets one of 
conditions in 5 U.S.C. 5542(b)(2)(B)) is covered by the LWOP substitution rule in 5 CFR 
550.112(d), just like any other period of work.  (See Questions D.4. and D.5.) 

5. Can official travel hours outside the employee’s basic workweek for which an employee 
earns compensatory time off for travel be substituted and paid at a basic rate under the 
LWOP substitution rule?  

A.  No.  Hours that are credited under the compensatory time off for travel provision in 
5 U.S.C. 5550b and 5 CFR part 550, subpart N, are hours that are not otherwise compensable 
under title 5.  The LWOP substitution rule in 5 CFR 550.112(d) applies to a period of 
qualifying work—that is, service that would qualify as work for the purpose of applying 
overtime thresholds and would generate compensation.     

6. Can an employee earn compensatory time off for travel for official travel time during 
furlough hours? 

A.  No.  As explained in Question P.2., official travel would cancel the employee’s furlough 
status.  As explained in Question P.3., official travel during previously designated furlough 
hours would be compensable under the normal pay rules.  Since the official travel hours 
would already be compensable, the employee could not earn compensatory time off for travel 
for those hours.  (Under 5 U.S.C. 5550b, an employee may earn compensatory time off for 
travel for a period of time only if that period of time is not otherwise compensable.)      

7. Can an employee use compensatory time off for travel during furlough hours?  

A.  No.  No paid time off may be used during furlough hours.  Under 5 U.S.C. 7511(a)(5), 
the term “furlough” is defined as a period during which an employee is without duties and 
pay.  Use of compensatory time off for travel results in pay and thus is inconsistent with 
furlough status.  (See Question E.1.) 

  

 


