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Question Asked Answer 
We have been trying unsuccessfully 
for since mid-May to seek a change 
to our Contract under the CARES 
act.  Due to the base closure, our  
employees have been unable to 
perform their duties due to the 
current restrictions and facility 
closure associated with COVID-19.  
However, no one in Contracts will 
respond to multiple phone calls or 
emails to seek guidance.  Does the 
contract need to be modified 
recognizing the CARES act or should 
we submit a claim in accordance 
Section 3610? Any guidance is 
appreciated.  

If the Procuring Contracting Officer (PCO) for 
the contract continues to not respond, 
recommend either contacting leadership at 
the base (as listed in the COVID-19 Industry 
presentation) or the Ombudsman listed in 
AFFARS clause 5352.201-9101 of your 
contract. 

Can you repeat where the slides and 
Q&A's will be posted?  Thank you. 

https://www.afsc.af.mil/Units/SBO.aspx 
 

Can you define "Fixed debts"? Fixed debt is a permanent debt, or at least a 
debt continuing for an extended period, such 
as a mortgage or a loan. 

1.  We perform work under the Air 
Force Repair Enhancement 
Program...If a unit uses their GPC is 
a BPA required? 
2.  Reference the SAR process, I had 
heard there was an on-line 
submission process in works...Can 
you confirm or deny? 

1.  A BPA, or other pre-priced contract 
vehicle, like an IDIQ, is required on the GPC 
for anything above the Micro-purchase 
threshold ($10K for commodities; $2.5K for 
services, $2K for construction).   The Air 
Force Repair Enhancement Program is not a 
program that we are familiar with and would 
recommend that the questioner reach out to 
the cognizant CO for that specific topic. 
 
2. The statement listed below is on the 
AFSC/SB Webpage and SASPO 
Webpage…Please visit the AFSC/SB Website 
at https://www.afsc.af.mil/Units/SBO.aspx  for 
details.  Note, you can access the SASPO 
website via the AFSC/SB Website. 
 
 
**NOTICE** After 31 July 2020, SAR 
packages for Propulsion must use the format 
in MQR-PSD-1 Rev 2 (29 Oct 2019) and 
RQR-PSD-1 Rev 3 (28 Jan 2020) The format 
found in previous versions of MQR-PSD-1 

https://www.afsc.af.mil/Units/SBO.aspx
https://www.afsc.af.mil/Units/SBO.aspx
https://www.tinker.af.mil/Portals/106/MQR-PSD-1%2029-October-2019.pdf
ttps://www.tinker.af.mil/Portals/106/RQR-PSD-1%2028-Jan-2020.pdf
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Rev 1 and RQR-PSD-1 Rev 2 will no longer 
be accepted after 31 July 2020.  
***ATTENTION SAR PACKAGE 
SUBMITTING*** 

Due to COVID-19 and the increase in 
teleworking (social distancing) we ask that all 
SAR packages be temporarily submitted 
electronically 
through https://safe.apps.mil/.  DoD safe is 
safe option for large files.  If you have a PKI 
certificate you can send directly, if you do not 
then send a request to 
jenise.lucero.1.ctr@us.af.mil and 
lisa.turner.5@us.af.mil and include your email 
address and "request a drop off".  A "request 
for drop off" will be returned, use this to 
submit your SAR package.   Thank you for 
your patience and understanding during this 
difficult time. 
 
 

In relation to "Prompt Evaluation of 
Payment Requests", is there a new 
time-frame in which evaluation of 
payment requests need to be 
completed within? What occurs if 
evaluation of payment requests 
exceed that time-frame? Is this 
specific to any one area or type of 
payment type? 

In accordance with DFARS 232.007, DoD 
policy is to make financing payments as 
quickly as possible.  Generally, the 
contracting officer shall insert the standard 
due dates of 7 days for progress payments 
and 14 days for performance based payments 
and interim payments on cost-type contracts. 

We are a small business and have 
had the progress payments added to 
both our current contracts. Please 
note; they are both FFP contracts 
and not subject to CAS however it 
appears that our accounting system 
is still being held to the same 
standards which were not required 
previously. I have been working with 
DCAA on our pre-award audit for 
nearly 6 weeks and still unable to be 
at a point at which we can process a 
progress payment for prepay 
requirements of parts. Is there 
anything being done to expedite or 

This issue has been elevated to DPC for 
further clarification and guidance. 

https://safe.apps.mil/
mailto:jenise.lucero.1.ctr@us.af.mil
mailto:lisa.turner.5@us.af.mil
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accommodate these types of 
scenarios? 

I was approved for an EIDL but the 
amount was only $150k. When i 
inquired, our local office is stating 
that amounts were capped at the 
$150k. Do you have any insight as to 
whether the govt/SBA will consider 
increasing the maximum loan amount 
to the $2M? And if so, what is the 
process to request an appeal to 
obtain  additional funding? 

Small businesses can contact the SBA 
Disaster Assistance Customer Service Center 
at 1-800-659-2955 (TTY: 1-800-877-8339), or 
by e-mail at 
disastercustomerservice@sba.gov, to make 
inquires regarding a specific situation. 

At what level are micropurchases 
approved?  Who makes the decision 
to purchase at that level?  

Relative to COVID-19, the SCOs have 
delegated the approval to COCOs. If it is on a 
credit card, not all COs have a GPC card to 
utilize.  Please reach out directly to the 
contracting officer or cardholder. 

Follow-up to micropurchase question: 
for example, if someone on base 
wants to purchase $20,000 in 
supplies or services, how do they 
proceed?  Are they able to do that on 
a credit card?  Thx! 

Yes, that can be done on a credit card, 
assuming they have the proper approval from 
the A/OPC that the purchase falls under the 
purview of emergency procedures if it is 
related to COVID-19. 

Will FMS contractors be provided 
authorization to buy from federal 
supply sources via FAR 51.1 so that 
they may broaden their sub 
contractor pool and lower pricing? 

FAR 51.101 states if it is in the Government’s 
interests and if supplies or services required 
in the performance of a Government contract 
are available from Government supply 
sources, contracting officer may authorize 
contractors to use these sources.  Refer to 
FAR 51.101 (a)  and the cognizant 
contracting officer for more information. 
 

We've made deliveries to locations 
that do not have scientific staff on site 
to perform technical acceptance. We 
cannot invoice until acceptance has 
been performed. Can we bill for 
progress payment? 

Yes, acceptance is required before progress 
payments can be paid.  Please contact your 
cognizant Administrative Contracting Officer 
for resolution. 
 

Follow up question: Will the USG pull 
in future demand to enable steady 
work at Small business shops, ie 
FY21 and 22 demand? 

Demand is dependent on customer’s needs.   
New requirements are unknown at this time 
for out-year work.  

mailto:disastercustomerservice@sba.gov
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May we invoice now for costs we 
incurred to keep our work force in a 
ready state?  Certain employees 
working at the Air Force Bases were 
"on-call" for a number of weeks.  We 
understand that we cannot bill fee for 
these hours, and that hours are 
limited to 40 hours per week, but we 
have been holding the time in a 
separate holding account and waiting 
for PCO direction to permit invoicing. 
Is this correct?  Do we need to wait 
for specific direction from our PCO or 
may we proceed with invoicing? 

These costs need to first be submitted to the 
PCO as part of a request for equitable 
adjustment (REA).  The PCO will then 
determine if these costs are allowable under 
Section 3610 of the CARES Act.  Once that 
determination is made, the contract will be 
modified, if necessary, and you should be 
able to invoice.  Recommend not submitting 
an invoice without prior coordination with the 
PCO to ensure it is not rejected.  

Follow up question from the 
response.  Agree the contract should 
be modified, but modified to say 
what? Is it simply adding the DFARS 
Class Deviation 2020-00013 to the 
contract? Or is there something else 
that specifically needs to be added to 
the contract to allow for invoicing.  
Also, what is the status of the draft 
Implementation Guidance that was  
issued in May?  My understanding is 
that industry was invited to comment.  
Was the draft Implementation 
Guidance modified?  (the DoD 
checklist for Submission of Section 
3610 Reimbursement Requests). 

The type of modification required will depend 
on how your contract is structured.  A 
modification may be required to add a CLIN 
for reimbursement under Section 3610 of the 
CARES Act or to add the required funding.   
Recommend working with your PCO to make 
this decision.  
 
The comments provided on the draft 
implementation guidance issued in May are 
still being reviewed by DPC.  Once that is 
complete, additional guidance will be given.  
DPC guidance is available at 
https://www.acq.osd.mil/dpap/pacc/cc/COVID-
19.html  

Vendors state that they are putting 
DPAS rated orders before our 
unrated order.  If they DPAS rated 
orders are not for medical supplies 
what recourse do we have? 
  

FAR 11.603(a) states “All DO rated orders 
have equal priority with each other and take 
preference over unrated orders. All DX rated 
orders have equal priority with each other and 
take preference over DO rated and unrated 
orders. 

Does any funds available to the 
agency include prior year funds still 
on the contract due to an underrun 
on a CPIF contract? 

The answer depends on the period of 
availability for those funds.  Both the CARES 
Act and its implementation guidance from 
Defense Pricing and Contracting, Office of the 
Under Secretary of Defense (Acquisition & 
Sustainment) require use of funds “legally 
available for use under a contract.”  
Availability is determined by the three 
elements of the bona fide needs rule: 
purpose, time and amount. The question asks 

https://www.acq.osd.mil/dpap/pacc/cc/COVID-19.html
https://www.acq.osd.mil/dpap/pacc/cc/COVID-19.html
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about prior year funds “still on the contract,” 
meaning they were properly obligated in the 
past, satisfying purpose and amount.  With 
respect to time, 31 U.S.C. § 1502(a) states 
that the balance of a fixed-term appropriation 
is available only for payment of expenses 
properly incurred during the period of 
availability.  Section 3610 is expressly limited 
to reimbursing costs incurred between 
January 31, 2020 and September 30, 2020.  
In the context of prior year funds, these dates 
mean only those whose period of availability 
also includes fiscal year 2020 (i.e., unexpired 
multiyear appropriations) can satisfy the time 
element of the bona fide needs rule and be 
considered “legally available” for Section 
3610 reimbursements. 

Is there going to be a separate 
appropriation for COVID costs? 

We are not aware whether there will be 
separate appropriations for COVID costs 
other than that already approved by 
Congress. 

 
 


